Fishes Bonaire

Drink, eet, vis, herhaal...

De geschiedenis van It Rains Fishes

Het gebouw en haar historie

Veel mensen komen in ons restaurant terecht en genieten van het culinaire aanbod, de uitstekende service en waarderen de architectuur, zonder op de hoogte te zijn van de geschiedenis van het gebouw. Het gebouw is meer dan 100 jaar oud, Wij geven u een historisch verslag van de "Kas di Pa Kachi Craane en Ma Seshi Craane-Graavenhorst".
"Kas di Pa Kachi Craane i Ma Seshi Craane Gravenhorst" is een huis gelegen aan het water van Playa Pabou. Deze bouwstijl is wat Frans Booi noemt "Kas di Kaha" (doosmodel). De structuur bestaat uit drie daken, een schilddak met dakkapellen eromheen. De toppen van de daken zijn meestal versierd met figuren of beelden.

It Rains Fishes Bonaire history
Happy Hour

Deze huizen werden gebouwd door handelaren, plantage eigenaren, eigenaren van zeilschepen / schoeners of zeelieden en werden gebouwd aan het eind van de 19e eeuw / begin van de 20e eeuw. Verschillende huizen van dezelfde bouwstijl zijn te vinden in dit gebied. De Herrera-familie woonde in de Kaya Prense Marie, het huis dat voorheen eigendom was van de familie Gerharts (eerder ook "E Wowo" disco). Er is ook het een-verdieping huis van Os Hart, nu Maduro Travel, in de Kaya Grandi. Een ander huis, gelegen in de Kaya Grandi, is nu Atlantis en Passangrahan, was voorheen eigendom van de familie Debrot. Op weg naar de richting van het Kas di Regatta, is er een huis in deze zelfde stijl behorend tot Els Craane, die boten en grote schepen (schoeners) heeft geconstrueerd. De Hart-, Herrera- en Gerharts-families waren handelaren en eigenaren van plantages.

Rik Felderhof Bonaire
Fishing with It Rains Fishes

Kachi Craane's eigenlijke naam is Jan Nicolaas Erasmus Craane (1879-1974). Hij was een zeeman op een schoener. Kachi bouwde meer dan 80 boten in de tuin van dit huis onder de tamarindebomen het huis waar tegenwoordig Sunrentals Oceanview Apartments is met behulp van Johannes "Jonchi Pushi" Craane.
De kinderen van Kachi Craane en Ma Seshi Craane-Gravenhorst die opgroeiden in het huis, waren ook goed bekend. Idi Snijders, Buchi Craane werd een bekende kapitein in de haven op het eiland Sint Maarten, Caridad "Shon Da" getrouwd met Julio Abraham en zijn de ouders van de bekende lokale politici Lorensio Antonio "Toon" Abraham en Johan Evert "Jopi" Abraham. Ma Seshi was een afstammeling van de familie Bennebroek-Gravenhorst, die het staatshoofd van de Nederlandse Antillen en Jan Hendrik Waters Gravenhorst die de gouverneur van Bonaire (1881 1885) was.

History of It Rains Fishes
History of Bonaire

Het gebouw dat Kachi's naam draagt, kwam eerst in handen van de familie Debrot en hier is het waar de dichter, politicus, professor en schrijver Nicolaas "Cola" Debrot (1902 1981) werd geboren. De familie Debrot bezat ook Slagbaai en tijdens zijn bezoeken aan het gebied, werd Cola de bijnaam "chubatu di Slagbaai" (de ram van Slagbaai) gegeven. Hij werd sterk beïnvloed door Lourens "Louchi" San Jocobo van Rincon en zijn schrijftafeltje. Hij schreef het beroemde boek "Mijn Zuster de negerin". Cola Debrot was de eerste Antilliaan die staatshoofd van de Nederlandse Antillen werd.

Het gebouw werd in 1999 gekocht door Joep van der Ligt en Ed de Vuist en volledig gerenoveerd, om met de exploitatie van het restaurant It Rains Fishes te kunnen beginnen. De huidige eigenaren van het gebouw (Kas di Pa Kachi Craane) en de omliggende grond hebben ook renovaties en toevoegingen aan de buitenkant van het gebouw gemaakt, maar hebben de oorspronkelijke structuur van het huis behouden omdat ze het diepste respect voor de geschiedenis van Bonaire hebben.

It Rains Fishes
Fishing boat at It Rains Fishes

Fish @ homeFish at home in Bonaire

Als u verse vis of zeevruchten mee naar huis wilt nemen om zelf te koken, neem dan een kijkje bij onze dagelijkse vismarkt. Onze medewerkers helpen u graag met uitleg over de verschillende soorten vis en zeevruchten.

SigarenCigars at Fishes Bonaire

Wat is er lekkerder dan nagenieten van een heerlijke maaltijd, met een lekker drankje en een mooie sigaar uit onze collectie.

Vis is gezond!Fish is healthy

Vis is een onderdeel van een gezonde maaltijd. Vetzuren in vis zijn goed voor uw hart en bloedvaten. Daarom geldt het advies om minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan minstens een keer de olierijke soorten, zoals zalm, tonijn en makreel.